Ik krijg vaak de opmerking van verzekeringsadviseurs: “Liesa, social media hebben we geprobeerd en dat werkt niet voor verzekeringskantoren.”
Toch wel wat nieuwsgierig en vol ongeloof besloot ik om de vraag te tackelen met onderzoek. Over het afgelopen jaar hebben we random 200 verzekeringskantoren geanalyseerd op vlak van social media aanwezigheid. En uiteindelijk zijn we tot 3 grote conclusies gekomen waarom social media (op dit moment) niet werkt voor verzekeringskantoren. Benieuwd? Let’s go.


We zien op de social media pagina’s van verzekeringskantoren een bepaald type post nogal veel terugkomen. Namelijk: shares van andere berichten. Meestal berichten van FVF, Makelaar in Verzekeringen of de maatschappijen.
Het probleem met dit type posts is dat het zondigt tegen 3 belangrijke bouwblokken op sociale media:
- content relevantie
- algoritmes
- identiteit
Laten we even in detail kijken naar deze bouwblokken.
1. De post is niet relevant voor jouw doelgroep
Het lijkt misschien gemakkelijk om een post van een andere pagina opnieuw te delen. En ergens snap ik het wel: het is vrijdag 15u en je bent opnieuw vergeten om deze week iets te posten. Beter iets dan niks zeker? Wel zo werkt het eigenlijk niet helemaal.
Jouw doelgroep krijgt namelijk een overaanbod aan content te zien op social media en als jouw post niet relevant genoeg is voor hen, zal je ideale doelgroep gewoon doorscrollen als ze die post te zien krijgen. Ontdek in dit artikel hoe je wel goeie content voor jouw verzekeringskantoor kan vinden.
2. Je zondigt tegen de social media algoritmes
Elk social media kanaal heeft achterliggende algoritmes die gaan bepalen welke posts wel of niet (en hoe vaak) getoond worden in de newsfeed van hun gebruikers. Gedeelde berichten zijn niet per see berichten waar social media algoritmes warm van worden, met als gevolg dat dit type berichten niet veel bereik krijgen.
Mee spelen volgens de spelregels van de algoritmes is zeer cruciaal om jouw social media présence te laten groeien. Doe je dat niet, krijg je gewoon weinig bereik. Kantoren waarmee wij een samenwerking starten hebben meestal een organisch schamel bereik van 2 à 3% in het begin van de samenwerking. Dat wil zeggen dat je maar 2 of 3 mensen bereikt per 100 volgers. En meestal is dat tante Maria of een overenthousiaste mama van één van de medewerkers. Je wil uiteraard geen energie steken in social media als je content (bijna) niet gezien wordt.
3. Dit type posts zijn eenheidsworst en niet authentiek
Wat maakt jouw kantoor uniek van andere kantoren in jouw regio? Het vertrouwen. De band. Jouw identiteit. Jammer genoeg zien we dat verzekeringskantoren helemaal geen identiteit creëren online. Iedereen doet gewoon hetzelfde waardoor niemand er echt uitspringt.
Waarom zou een bestaande klant getriggerd zijn om de post te lezen als men niet eens kan herkennen dat de post iets met jouw kantoor te maken heeft?
Identiteit is misschien nog de meest cruciale peiler die wij misten in onze analyse. Identiteit zorgt ervoor dat je vertrouwen en nabijheid creëert.
Conclusie
Wij zijn steevast dat als we inzetten op deze 3 pijlers, de social media présence van verzekeringskantoren heel snel een ommezwaai maakt. Goeie content, gebracht volgens de regels van het spel en in een eigen jasje gestoken.
Benieuwd hoe je hieraan kan werken? Kom langs op ons gratis ochtendseminarie over social media in Gent.
Liesa Coulleit
https://www.linkedin.com/in/liesacoulleit/Zaakvoerder Liesa heeft een diploma bank-verzekeringen op zak en werkte een aantal jaar bij verzekeringstussenpersonen. Ze kent dus als geen ander het reilen en zeilen van verzekeringskantoren. Met die achtergrond brengt ze jullie tips & tricks op maat van jouw leefwereld.