Hoe bedenk je social media content voor jouw verzekeringskantoor?

In onze vorige blogpost haalden we content relevantie als één van de belangrijkste redenen aan waarom social media niet werkt voor verzekeringskantoren. In deze blog bekijken we hoe je wél goeie content kan bedenken voor jouw verzekeringskantoor en waar je op moet letten.

Kijken naar content met een andere mindset

De komst van social media heeft veel veranderd aan de aandachtspanne van onze hersenen. Gemiddeld zien we tussen de 4000 en 10000 advertenties per dag. Veel te veel informatie dus. Onze hersenen kunnen die informatie niet bewust één per één gaan verwerken. Daarom doen ze dat in het onderbewustzijn. Jouw hersenen zullen zeer selectief een post op de newsfeed naar het bewustzijn brengen op basis van vorige ervaringen en relevantie. 

Je kan je dus wel voorstellen dat promotionele boodschappen niet direct iets zijn waar onze hersenen warm van worden. Onderstaande voorbeelden zullen dus door onze hersenen weggefilterd worden en we zullen de post nooit bewust te zien krijgen. En da’s jammer!

Voorbeelden slechte social media posts.001

Content op sociale media van verzekeringskantoren is meestal barslecht. Maar laten we het ook even positief bekijken: het is niet (helemaal) onze schuld. 

Op school hebben we allemaal wel eens geleerd over het communicatiemodel. Een zender, een ontvanger, een boodschap, een medium, … en dan zorgen dat we die boodschap foie-gras-gewijs pushen tot bij onze doelgroep. Dat is hoe communicatie kon werken voor het social media tijdperk. Maar door de verandering in onze hersenen, werkt dit niet meer. 

In plaats van na te denken “wat hebben we te vertellen” moeten we met een andere mindset naar social media kijken. We gaan op social media om tijd te doden, niet om onderzoek te doen naar de beste verzekering. Je moet kijken naar social media met de mindset: “Hoe kunnen we onze know-like-trust factor verhogen.” Dit zal er automatisch voor zorgen dat je andere content gaat creëren. 

Social media mindset verzekeirngen

Een voorbeeld

Ik illustreer bovenstaand denkpatroon graag met een offline voorbeeld die we allemaal kennen: de Michelin Gids. 

Bij Michelin kwam het marketing team samen om te brainstormen over een nieuwe promotie voor hun banden. In die periode bracht elke brandenproducent hetzelfde type content naar buiten: detailvideo’s van de banden in de bochten met de nodige drama en rook. Ook op dat moment ging de brainstorm die richting uit tot er plots één slimme marketeer dacht: misschien moeten we er op een andere manier naar kijken. Wat als we eens nadenken wie onze doelgroep is en wat hun problemen zijn. Michelin’s doelgroep zijn uiteraard mensen die vaak in de auto zitten. Het probleem van vaak in de auto te zitten is dat je veel voorgemaakte broodjes uit tankstations moet eten of slaapt in soms-wel-rare hotels langs te weg. “Wat als we nu eens een gids maken met kwalitatieve restaurants en hotels langs de baan?”. De rest van het verhaal hoef ik niet verder te vertellen want je kent het. 

Dit is een prachtig voorbeeld van hoe je andersom nadenkt en met een nieuwe mindset naar content kan kijken.

Een voorbeeld uit de verzekeringsindustrie

Laten we dit nu even illustreren met een voorbeeld in de verzekeringsindustrie. 

Links zien we een voorbeeld van een promotionele boodschap. Aan de interacties en het bereik is te zien dat dit type posts niet echt gesmaakt worden op social media. De rechtse post is een beter voorbeeld. Hier wordt echt nagedacht: hoe kunnen we mensen met een caravan of mobilhome triggeren? Enkele voordelen van dit type content: 

  • Het is super relevant. Dankzij de afbeelding en de term “Caravan” trek je meteen de aandacht van het juiste publiek. Heb je een mobilhome dan zul je ongetwijfeld onderbewust direct stoppen met scrollen als je deze afbeelding in je newsfeed tegen komt. 
  • Laagdrempelige content. Dit type content is wat mensen verwachten op social media. Het lokt ook engagement uit zonder ernaar te vragen. Automatisch beginnen mensen andere eigenaars van caravans te taggen en zo krijgt de post een zeer hoog bereik. 
  • Know-like-trust-factor stijgt. Mensen hebben onderbewust iets positiefs gelinkt aan jouw kantoor. Jouw merk en kleuren zitten nu in hun onderbewustzijn en de volgende keer dat men een post van jouw kantoor ziet, zullen hun hersenen de post terug laten zien in jouw bewustzijn.

Goeie content in de praktijk

“Allemaal goed en wel, Liesa. Maar hoe pas ik dit nu toe?”

Terechte vraag die ik steeds krijg. Het antwoord is eigenlijk redelijk simpel: je hebt een systeem nodig die ervoor zorgt dat je keer op keer en consistent voor goeie content kan zorgen. Dat systeem heet jouw content strategie. 

In een content strategie gaan we steeds op zoek naar de juiste content topics voor onze beoogde doelgroepen. Content topics zijn algemene kapstokken die in lijn staan met onze bedrijfsdoelen. 

Een content topic kan zijn: “preventie”.
We zullen preventie tips delen voor particulieren en willen daarmee top-of-mind zijn en vertrouwen opwekken. 

Hier zie je een voorbeeldje van een content topic strategie. 

Content topics verzekeringen.001

Deze topics ga je gaan bedenken door eens samen te zitten met je team. Wat is belangrijk en waarvoor wil je staan. En dan gaan nadenken hoe je dit kan gieten in content die jouw doelgroep kan smaken. 

De content kalender

Eens je de content topics hebt bepaald wordt het alleen maar makkelijker. Nu kun je deze gaan plotten op een jaarkalender. Denk na wat haalbaar is op vlak van frequentie en vul alvast enkele ideeën in. 

Content kalender verzekeringen.001

Nu heb je een leidraad en een plan. Vanaf nu kun je meerdere opties bekijken: gaan we dit zelf doen of stappen we naar een marketing bureau om deze content voor ons te maken. 

Conclusie

Wat hebben we geleerd vandaag? 😉

  • Kijk met een andere mindset naar content op sociale media
    Mensen gaan op sociale media om tijd te verdrijven. Gebruik social media om de know-like-trust factor van jouw kantoor te laten groeien.
  • Bepaal content topics en een agenda
    Organiseer een workshop met je team en bepaal content topics. Giet die in een jaarkalender en brainstorm om frequente basis met je team om content ideeën te verzamelen.

Wil je deze oefening graag onder begeleiding doen? We helpen je graag. Contacteer ons team en we organiseren een content topic workshop bij jou op kantoor. 


https://www.linkedin.com/in/liesacoulleit/

Zaakvoerder Liesa heeft een diploma bank-verzekeringen op zak en werkte een aantal jaar bij verzekeringstussenpersonen. Ze kent dus als geen ander het reilen en zeilen van verzekeringskantoren. Met die achtergrond brengt ze jullie tips & tricks op maat van jouw leefwereld.

We helpen verzekeringskantoren met online marketing. Want top-adviseurs verdienen top-marketing!

Contact

Skyline Park
Ambachtenstraat 33
8870 Izegem
BE0757.557.033
liesa@uncovr.be

Made with 🤍 by uncovr